De aproximativ o lună, problema fotbalului sighetean la seniori este în incertitudine, după ce antrenamentele echipei de la Clubul Sportiv Municipal Sighet au fost suspendate, fără a fi precizat un motiv anume.
Dacă ne întoarcem în timp, în urmă cu 6 ani, fotbalul aducea la stadion peste 2000 de oameni la fiecare meci disputat pe teren propriu, și peste 50 de sigheteni prezenți la meciurile din deplasare. Toți sighetenii erau entuziasmați de fenomenul fotbalistic care era, și de rezultatele fabuloase obținute de cei care evoluau sub culorile clubului sighetean. Din cei care au trecut pe la Sighet, avem și sportivi care evoluează în primele 2 ligi, și anume : Turda Grigore ( FC Argeș), Panțîru Ionuț (FCSB), Began Răzvan ( Sepsi OSK), Taciuc Alexandru (Dacia Unirea Brăila).
Întrebarea mea este : De ce atunci s-a putut promova încă din primul an din Liga a IV-a în Liga a III-a, urmând ca după aceea echipa sigheteană să se claseze pe poziția a III-a în eșalonul terț al fotbalului românesc? După părerea mea, răspunsul este simplu: Totul se întâmpla pe baza unei strategii, stabilite la începutul fiecărui sezon competițional, în urma trasării unor obiective, pentru care cu toții luptau ca obiectivele să fie atinse la finalul anului.
Din păcate, în urma unor orgolii politice și personale, echipa de fotbal a municipiciului a fost nevoită să se retragă din campionat, așadar, visul frumos terminându-se repede.
Echipa de acum încearcă pentru a treia oară consecutiv să promoveze în Liga a III-a, însă șansele de reușită sunt aproape nule. De ce spun asta? Pentru că din păcate, sunt câțiva oameni care nu vor fotbal în municipiul Sighetu Marmației. Cu tot respectul pentru iubitorii de baschet, volei, etc, dar fotbalul este cel mai iubit sport din Sighet, îndrăgit de peste 80% dintre locuitori, drept dovadă fiind prezența ridicată la meciuri, fie că e Liga a IV-a, la meciuri împotriva comunelor din vecinătatea Sighetului, fie că e Liga a III-a, iar cei care doriți ca acest sport să fie îngropat în Sighet, ar fi bine să lăsați orgoliile de o parte, și să analizați mai bine ce sport domină în municipiul nostru.
Din inițiativa unor oameni ambițioși, s-au născut echipele de republicani Under 19 și Under 17 a C.S. Plimob &ACS CIL Sighet, grupări care au trecut în noul an pe prima poziție la ambele competiții destinate grupelor lor de vârstă, și care a atras din nou fanii fotbalului sighetean la stadion. Dar unde vor continua acești copii, dacă fotbalul din Sighet se duce din ce în ce mai tare în cap? Cu siguranță, în cazul în care echipa de fotbal nu va fi desființată în această iarnă, și va rămâne în Liga a IV-a, după cum spuneam și mai sus, șansele de promovare fiind aproape imposibile, copiii care evoluează acum la republicani ori vor pleca la altă echipă din țară, ori se vor lăsa de fotbal, la Sighet cu siguranță nu vor rămâne, pentru că niciun club/părinte/antrenor nu își va lăsa copilul să joace la un club care se află într-o stare de haos, neștiind exact ce și cum se întâmplă, totul desfășurându-se după decizii luate de pe o zi pe alta, doar de dragul de a îngropa fotbalul. Așadar, cei foarte buni vor continua dacă vor avea unde, iar ceilalți se vor lăsa de fotbal, cei vinovați fiind cei care conduc în momentul de față frâiele fotbalului sighetean la nivel de seniori. Pentru ei va fi o satisfacție, reușind să își îndeplinească unul dintre obiective, acela de a mai scăpa de o generație dornică de a practica fotbal de performanță.
Mergem mai în jos, și găsim 3 echipe de copii și juniori în Sighetu Marmației, și anume:, ,,CS Plimob Sighet ” , ,,CS Viitorul Sighet” și Academia ,,Emeric Dembroschi”. După un calcul simplu, la aceste 3 cluburi sunt peste 200 de copii legitimați. Menționez faptul că aceste cluburi sunt private, finanțate de către oameni de afaceri, dornici de a reda viață fotbalului din Sighet. Ne întoarcem din nou la subiectul principal. Unde pot acești copii să își continue activitatea dacă se vrea desființarea fotbalului?
E păcat că aceștia vor fi nevoiți să se lase de sportul iubit din lipsa orgoliilor.
Nu zice nimeni să nu se facă și baschet, volei, etc, dar să se acorde importanță financiară sporturilor, în funcție de dorințele sighetenilor, iar cum spuneam și mai sus, fotbalul este pe primul loc pentru aproximativ 80% dintre sigheteni.
Să sperăm că lucrurile se vor remedia, iar fotbalul va prinde din nou viață, iar în acest an, deși e aproape imposibil, echipa să continue în Liga a IV-a, și de asemenea să promoveze în Liga a III-a, acolo unde încearcă să ajungă de 3 ani. Vorba aia ,, A treia cu noroc” .