Comunitatea organizează miercuri, 2 iunie, o ediție specială a Întâlnirilor La blouse roumaine, în direct de la Hoteni cu Ioan Pop Popicu, fondatorul și liderul Grupului IZA, în dialog cu Teofil Ivanciuc, publicist din Sighetu Marmației, inițiatorul propunerii de includere a Țării Maramureșului ca peisaj cultural tradițional în Patrimoniul mondial UNESCO.
Evenimentul se va desfășura live, pe acest LINK, de la 20:00 și va fi moderat de Andreea Tănăsescu, fondatoarea comunității La blouse roumaine.
Despre IOAN POP POPICU:
Născut în 1956 în Poienile Glodului de pe Valea Izei, a crescut printre ceterași, fără radio, televizor și curent electric, moștenind talentul muzical de la bunicul matern, „unchieșul Tomșa Vasile”. A fost membru al Ansamblului ”Mara” din Sighetu Marmației (1974-1978), cu care a cucerit în 1976 Colierul de Aur la Festivalul internațional de Folclor de la Dijon (Franța), apoi al Ansamblului folcloric profesionist ”Maramureșul” din Baia Mare (1978-1988), cu care a concertat în Suedia și Norvegia (1980), S.U.A. (1981) ori Suedia și R.F.G. (1982).
A înființat grupul ”Iza” în 1988 (unde a adus mai mulți cântăreți maramureșeni valoroși), prin intermediul Institutului de Etnografie și Folclor al Academiei Române, care, în colaborare cu Institutul de Muzicologie din Geneva-Elveția le-au organizat un prestigios turneu în Franța și Elveția.
Apoi au concertat în țări precum: S.U.A., Canada, Columbia, Coreea de Sud, India, Israel, Marea Britanie, Franța, Spania, Portugalia, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxembourg, Croația, Muntenegru, Ungaria, Polonia, Ucraina ș.a.
În 1994, Ioan Pop-Popicu a fondat grupul „Popeluc”, împreună cu muzicienii britanici Peter şi Lucy Castle, cu care a concertat vreme de câţiva ani în România şi în Anglia, performând inclusiv la BBC și cu care a înregistrat trei albume în Marea Britanie. Cei din grupul ”Iza” au performat în locuri precum aula Parlamentului Francez de la Paris (1990), International Early Music Festival din Glasgow (1992), Expoziţiile Mondiale de la Sevilla 1992 și Hanovra 2004, Bienala de Muzică de la Lyon (2004), dar şi acasă, la Cerbul de Aur de la Braşov (2002), ori la inaugurarea Cluj Arena (2011), în faţa a 40 mii de spectatori ori la Untold 2019, pe Main Stage, în fața altor 50 mii de spectatori
Spectacolele de teatru în care joacă (la Teatrul ”Radu Stanca” din Sibiu, mai ales cu tragedia antică „Electra”, repusă în scenă pe un tulburător fond muzical), au făcut și continuă să facă, turnee prin toată lumea.
Din cele cca 20 de albume înregistrate, cele mai prestigioase sunt Romania: Music for strings from Transylvania (imprimat, împreună cu alți artiști români, la prestigiosul CNRS – Musée de l’Homme, Paris, 1995, sub eticheta “Le chant du monde”), și, mai ales, Romania. Festive music from the Maramureș region (Smithsonian Folkways Recordings, Washington D.C, 2014), scos sub impresionanta etichetă „UNESCO collection of traditional music”, care cuprinde doar 127 de albume aparținând a 70 de națiuni, din Europa fiind prezente 14 țări, pentru cei de la UNESCO muzcia României însemnând Țara Maramureșului și Ioan Pop Popicu.
sursă: facebook/La blouse roumaine