Un centru de echitație din Sighetu Marmației organizează ture cu trăsura trasă de cai, pe ulițele Muzeului Satului Maramureșan „Mihai Dăncuș” din municipiu.
În dorința de a-și extinde serviciile, proprietarii centrului de echitație s-au gândit că turele cu trăsura trasă de cai ar fi perfecte pentru vizitatorii care ajung în Sighetu Marmației și caută activități interactive, cât și pentru localnicii care vor să se relaxeze pentru câteva ore și să „evadeze” în peisajul miric din cadrul muzeului.
Centrul de călărie face parte dintr-un proiect amplu, intitulat „Sunrai”, care dincolo de servicii de agrement își propune să deruleze proiecte sociale, educative și culturale.
Reporter: Cum s-a născut ideea acestor plimbări cu trăsura, pe ulițele Muzeului Satului?
Lucian Valea: Plimbările cu trăsura, cât și cele de călărie din Muzeul Satului, alături de monitorii noștri, au luat naștere odată cu invitația prietenilor și partenerilor de la un hotel din orașul nostru, în urmă cu câteva săptaămâni, pentru un grup frumos de turiști, iar mai apoi, la invitatia organizatorilor Târgului Producătorilor „Traista cu Bunătăți” și a conducerii muzeului. În același timp, având în vedere că SunRai este un proiect care aduce la viață satul de vacanță tradițional maramureșan, care are în epicentrul lui un centru de echitație și un mini parc de distracții care este pe aceeași strada cu muzeul, a fost o bucurie pentru noi să putem colabora, în a aduce valoare, bucurie și unicitate turiștilor care vizitează Muzeul Satului.
Reporter: Plimbările sunt destinate doar turiștilor sau și localnicilor? Cât durează o plimbare și care este traseul?
Lucian Valea: Oricând, cu drag, atât turiștii care vizitează Muzeul Satului, cât și comunitatea locală ne pot găsi în anumite weekenduri la muzeu, la plimbări de agrement cu caleșca sau căluți, ori 7 zile din 7 în locația noastră, care se află la 2,7 km de Muzeul Satului, pe strada Doboieș. Traseul cu birja sau cel de călărie din Muzeul Satului este unul de regulă de 10 min în care se pot admira cele mai frumoase case din patrimoniul muzelui. La centrul nostru de echitație avem trasee de 15 min cu ponei, 30, 60 sau 2 ore cu căluții noștri.
Reporter: Vorbiți-ne pe scurt și despre locul de agrement pe care îl dețineți.
Lucian Valea: SunRai este un sat de vacanță cu case tradiționale din lemn de stejar de peste 100 de ani, cu un centru de echitație în epicentrul lui și un spațiu de joacă pentru copii, cu foarte multe activități, toate acestea întinse pe un domeniu de 15 hectare de teren. SunRai a luat naștere în pandemie, în luna iulie 2020 și are o planificare de dezvolatare pe următoarea decadă de timp cu locații și în alte orașe din România.
sursă foto: SunRai
Urmăriți-ne și pe FACEBOOK