Problema gestionării deșeurilor pare să fie una care nu ocolește pe nimeni. De data aceasta este rândul Maramureșului, care, după închiderea depozitelor temporare, nu pare să găsească înțelegere de lungă durată în județele cu depozite conforme. În aceste condiții, operatorii rămân fără soluție de depozitare, cu excepția unor cantități care fac obiectul sortării și valorificării, însă, aceast procent este unul nesemnificativ din cantitatea totală.
Care este rolul tău în rezolvarea acestei probleme?
Aparent, niciunul, doar plătești taxe, iar autoritățile ar trebui să se ocupe de tot. Nimic mai adevărat, doar că, în acest moment, cel mai important lucru este să fim solidari și implicați cu toții. Așadar, reutilizează, sortează, reciclează!
De ce?
Pentru că aduce beneficii mediului ambiant, dar are și efect pozitiv asupra buzunarului tău!
Reciclarea este un proces prin care deșeurile considerate ,,cu valoare’’, iar cel mai bun exemplu sunt deșeurile de ambalaje. Acestea sunt utilizate ca materii prime pentru fabricarea produselor noi. Prin urmare, pentru reducerea ,,munților’’ de gunoaie, este foare important să reciclăm. În acest fel dăm un impuls și o motivație în plus operatorilor să ridice deșeurile în vederea valorificării și participarea la o economie circulară cu beneficii pentru toți, având ca obiectiv principal reducerea cantității de deșeuri ce trebuie depozitată.
Aș face-o, dar n-am primit pubele pentru colectarea selectivă!
Corect, dar nu este neapărat cea mai bună soluție și nici o scuză pentru cei implicați în această problemă. Este o problemă care neprivește pe fiecare dintre noi. Poți face acest lucru prin utilizarea sacilor menajeri care nu sunt chiar o avere.
De ce?
Pentru că se diminuează aproximativ la jumătate cantitatea de deșeuri și va avea impact pozitiv și asupra propriului buzunar, pentru că, costurile ridicate rezultă, în cea mai mare parte, din costul de depozitare a acestora. Cu cât cantitatea este mai mare, cu atât taxa crește și viceversa.
Soluția?
Selectează deșeurile pe cele trei categorii de deșeuri: hârtie și carton, platic și metal, sticlă!
Ce mai poți face?
În principal, această soluție se potrivește populației din mediul rural și nu este deloc puțină aceasta. Folosește compostoarele primite de la primărie! Nu le-ai primit? Cere-le, este dreptul tău!
Folosește compostoarele pentru depozitarea deșeurilor cum ar fi: resturi vegetale, deșeuri organice de bucătărie, deșeuri de fructe și legume, resturi alimentare, astfel reduci foarte mult deșeurile ajunse în pubelă și obții un îngrășământ bogat în nutrienți. Acestea sunt două soluții prin care poți contibui la reducerea cantităților uriașe de deșeuri.
Care sunt beneficiile?
Beneficiile sunt următoarele: atenuarea crizei în care se află Maramureșul istoric în ceea ce privește regimul deșeurilor, eliminarea disconfortului vizual și mirosul neplăcut, eliminarea mediului propice pentru focare de infecții și, lucru care ne privește și ne interesează pe toți, scăderea taxei pe care o plătim.
Nu este o scuză pentru nimeni pentru această situație, ci un îndemn pentru fiecare dintre noi și cea mai bună soluție în acest moment.
Fii tu mai bun decât ceilalți!
Soluții există, depinde doar de noi. Voi continua campania de informare prin intermediul acestui ziar online și sunt convins că, împreună, nu vom lasa problema deșeurilor să umbrească patrimoniul cultural al Maramureșului și potențialul turistic uriaș, care reprezintă cartea de vizită peste tot în lume. Vasile ROMAN