Studiu: Doza a treia (boosterul) crește de peste 10 ori numărul de anticorpi, la 6 luni de la rapel

By MaraPress

By MaraPress

Așa numita doză booster sau doza a treia crește de peste 10 ori numărul de anticorpi protectivi față de valorile înregistrate la 6 luni de la rapel, având o eficiență foarte ridicată în fața formelor severe de Covid-19, arată un studiu realizat în România de Medlife.

După ce a analizat răspunsul imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19 la 10 zile, 3 luni și 6 luni de la rapel, MedLife continuă demersul de cercetare și anunță rezultatele preliminare privind evoluția titrului de anticorpi după administrarea celei de-a treia doze de vaccin. În această etapă, specialiștii diviziei de cercetare au analizat un eșantion de 248 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani, vaccinate cu trei doze Pfizer BioNTech, cărora le-au fost recoltate probe biologice în vederea detectării anticorpilor IgG anti-Spike la 10 zile după administrarea booster-ului.

  • 99% din persoanele vaccinate cu doza a treia a vaccinului împotriva COVID-19 prezintă un titru de anticorpi anti-S protectivi împotriva formelor severe de boală.
  •  Conform datelor analizate, eficiența celei de-a treia doze se observă la toate categoriile de vârstă, fără diferențe majore între segmente.
  •  După ce titrul de anticorpi scade, în medie cu 78%, în interval de 6 luni de la administrarea rapelului, doza a treia readuce titrul de anticorpi la cote înalte, depășind de aproape trei ori valorile maxime înregistrate la 10 zile de la rapel.
  •  Valoarea medie a titrului de anticorpi după administrarea celei de-a treia doze de vaccin este 2767 AU/ml, în timp ce la 10 zile de la rapel valoarea medie a titrului de anticorpi era de 1050 AU/ml.
  •  În măsura în care vaccinarea va frana, reprezentanții MedLife spun că cel mai probabil vom înregistra un val cinci din luna februarie. Țările care vor introduce măsuri ferme de limitare a mișcării persoanelor nevaccinate vor ieși mai devreme din criza socială și economică și vor reintra în normalitate.
  •  MedLife va lansa un studiu de amploare în luna ianuarie, anul viitor, pentru a identifica procentul real al românilor care au trecut prin boală. Indiferent de rezultate, vaccinarea în masă rămâne singura soluție pentru a depăși această criză fără precedent.

După doza a treia de vaccin, procentul celor care au un titru de anticorpi protectivi crește cu 20 de puncte procentuale față de intervalul 6 luni de la rapel

În etapa anterioară a studiului, echipa de medici MedLife anunța că titrul de anticorpi scade în interval de 6 luni de la efectuarea schemei complete de vaccinare (administrarea a două doze), 78% din eșantionul studiat prezentând un titru de anticorpi protectivi după acest interval de timp. În schimb, după administrarea celei de-a treia doze de vaccin, procentul celor care prezintă anticorpi anti-S protectivi împotriva formelor severe de boală ajunge până la 99%.

Conform datelor analizate, eficiența celei de-a treia doze se observă la toate categoriile de vârstă, fără diferențe majore între segmente. Mai mult decât atât, inclusiv procentul persoanelor din categoria 51 – 70 ani, care prezentau într-o proporție mai mică, de 71%, anticorpi cu titru protector la 6 luni de la rapel, a crescut semnificativ după administrarea boosterului, până la aproape 100%.

Valoarea medie a titrului de anticorpi anti-S după administrarea booster-ului este de aproape 12 ori mai mare decât valoarea medie la 6 luni post-rapel

Analizând în comparație cu etapele anterioare ale studiului, se observă o evoluție importantă a titrului de anticorpi după administrarea dozei 3 de vaccin, valoarea medie înregistrată fiind de 2767 AU/ml. Astfel, după booster, valoarea medie a titrului de anticopi este de 2,5 mai mare față de valoarea medie înregistrată la 10 zile după cea de-a doua doză (1050 AU/ml) și de peste 10 ori mai mare față de valoarea medie la 6 luni post-rapel (233 AU/ml).

„Ne aflăm într-o etapă preliminară, însă chiar și așa, rezultatele obținute confirmă încă o dată utilitatea și eficiența dozei a treia în creșterea nivelului de anticorpi. Vorbim de un procent de 99% al persoanelor care au dezvoltat un titru protectiv de anticorpi anti-Spike după cea de-a treia doză de vaccin, ceea ce înseamnă că, față de intervalul 6 luni post-rapel, avem cu aproximativ 20 de puncte procentuale mai mulți oameni care au o rezistență mai mare împotriva formelor grave de boală. De asemenea, faptul că boosterul crește de peste 10 ori numărul de anticorpi este o altă premisă favorabilă, cu potențial pe termen lung. Rămâne de văzut și de analizat dacă odată atinse aceste valori maxime ale titrului de anticorpi se va păstra același ritm de scădere ca în intervalul 6 luni după a doua doză sau dacă ritmul va încetini, imunizarea, fiind astfel asigurată pe o perioadă mai lungă de timp”, a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor în științe medicale, MedLife.

Mai multe studii internaționale arată eficiența dozei 3

Datele obținute de MedLife sunt întărite și de rezultatele studiilor internaționale cu privire la eficiența dozei trei.

Luna trecută, compania Pfizer a publicat rezultatele unui studiu clinic efectuat pe 10.000 de persoane, care arată o eficacitate relativă a dozei booster de 95,6. Profilul persoanelor analizate în studiul Pfizer este similar cu cel al persoanelor analizate de MedLife, în ambele cercetări fiind incluse doar persoane care au primit anterior seria primară de două doze Pfizer BioNTech și au efectuat booster-ul cu același ser.

„Știm deja din studiile internaționale că administrarea celei de-a doua doze de vaccin contribuie la redobândirea sau întărirea unei imunități care asigură protecție împotriva formelor grave de boală, însă scopul nostru, încă de la începutul pandemiei, este să analizăm date concrete de la nivel local. Rezultatele obținute în această etapă preliminară confirmă faptul că majoritatea celor care se vaccinează a treia oară dezvoltă un titru de anticorpi protectivi și chiar valori mult mai mari comparativ cu cele înregistrate după primele două doze, ceea ce este un lucru foarte bun. În perioada următoare, vom extinde eșantionul și vom continua să monitorizăm evoluția titrului de anticorpi în raport cu doza booster.

Dacă ne uităm la rezultatele prezentate astăzi, am putea spune că perspectivele pentru viitor sunt bune. Dar să nu uităm că direcția pe care o urmează această pandemie nu depinde doar de cei care își administrează trei doze de vaccin, ca o măsură suplimentară de protecție, ci mai degrabă de toți ceilalți care aleg să nu se vaccineze nici măcar cu două doze. Am traversat o perioadă foarte grea, cu o presiune incredibilă asupra sistemului de sănătate, moment în care românii s-au mobilizat și s-au vaccinat în număr mare. Acum, odată cu scăderea numărului de cazuri, am intrat din nou într-o fază de letargie, iar efectele se vor vedea, cel mai probabil, peste alte câteva săptămâni. E important să facem ceva acum, nu să așteptăm un nou vârf al crizei”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife.

“În măsura în care vaccinarea va frâna, cel mai probabil, vom înregistra un val cinci al pandemiei din luna februarie. Țările care vor introduce măsuri ferme de limitare a mișcării persoanelor nevaccinate vor ieși mai devreme din criza socială si economică și vor reintra în normalitate. Dacă și România se va alinia acestor măsuri ferme, vom putea, la rândul nostru, să ieșim mai repede din această criză, copiii noștri vor putea merge normal la școală, bătrânii vor putea ieși în parcuri și pe stradă, vom putea călători și ne vom putea bucura de viața socială ante-pandemică. MedLife va lansa un studiu de amploare în luna ianuarie, anul viitor, pentru a identifica procentul real al românilor care au trecut prin boală. Indiferent de rezultate, vaccinarea în masă rămâne singura soluție pentru depășirea acestei crize fără precedent”, a mai declarat Mihai Marcu.

sursă:Digi24

Urmăriți-ne și pe FACEBOOK

  • All
  • Administrație
  • Agricultură
  • Alegeri Locale
  • Anunțuri Publicitare
  • Auto - Moto
  • Companii si Bani
  • Comunicate de Presă
  • Cultură
  • Divertisment
  • Economie
  • Educație
  • Energie
  • Evenimente
  • Fotbal
  • Guests Posts
  • Handbal
  • Mămici
  • Politică
  • Sănătate
  • Sociale
  • Sport
  • ȘTIRI
  • Stiri Sighet
  • Tehnologie si IT
  • Tenis
  • Timp Liber
  • Transport
  • Turism
  • Uncategorized
  • UTILE
Sport

Academia Emeric Dembroschi la final de tur de campionat

Citește →
Politică

Ing. Adrian Danci este noul președinte interimar al PNL Sighet

Citește →
Sport

Ardelean Radu, portarul celor de la Academia Emeric Dembroschi a câștigat ,,Bătălia portarilor România” care a avut loc la Târgu Mureș

Citește →

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Producător de Mobilier Tapițat - Tifex Chair Company
Companii si Bani

Tifex Chair Company – Producător Mobilier Tapițat

Tifex Chair Company – Producător Mobilier Tapițat, din Sighetu Marmației   Tifex Chair Company este un producător de mobilier tapițat din Sighetu Marmației, Maramureș. Cu ...
Sociale

Florin Cîțu: Susțin planul ambițios de investiții pentru județul Maramureș

Premierul României, Florin Cîțu, a efectuat ieri, 4 iunie, o vizită de lucru în municipiul Baia Mare pentru a vedea proiectele de investiții propuse de ...
Sociale

Campanie de prevenire a fraudelor informatice, în derulare

Campania de prevenire a fraudelor informatice, inițiată de Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, continuă. Chiar dacă în ultimele două săptămâni numărul sesizărilor, privind comiterea ...
Sociale

Minor de 9 ani, rănit în urma unui accident rutier produs în localitatea Borcut

Astăzi, 08 septembrie, în jurul orei 09.00, polițiștii rutieri din Târgu Lăpuș au fost sesizați prin apel 112 despre producerea unui eveniment rutier în localitatea ...
Sociale

Scapă Maramureșul de problema ,,munților’’ de deșeuri

Problema gestionării deșeurilor pare să fie una care nu ocolește pe nimeni. De data aceasta este rândul Maramureșului, care, după închiderea depozitelor temporare, nu pare ...
ȘTIRI

Primii refugiaţi ucraineni au intrat în ţară pe la Sighetu Marmaţiei. Sunt coloane de maşini, dar şi zeci de oameni care vin pe jos

Primii refugiați din Ucraina au trecut prin PTF Sighetu Marmației în România. Ucrainenii de etnie română din zona Solotvino (Slatina) au început să vină înspre ...
Educație

Dotări IT pentru mai multe școli din Sighetu Marmației

Proiectul “Echipamente IT Pentru învățământul din Sighetu Marmației”, a fost admis în etapa de verificare a conformității administrative și a eligibilității. În acest sens, 12 ...
Educație

Pachete cu jocuri educative pentru toți preșcolarii și școlarii de clasele primare din Baia Mare, de Ziua Copilului

Până pe 10 iunie, un număr de 11.000 de pachete cu jocuri educative vor fi împărțite copiilor din grădinițe, dar și învățăceilor din clasele primare, ...
Sport

CSM Sighet, victorie în derby-ul etapei

Ieri începând cu ora 15:00 la Vișeu de Sus a avut loc derby-ul etapei a V-a a Ligii a IV-a, Seria Nord, unde s-au întâlnit ...
ȘTIRI

Explicaţia halucinantă a poliţistului prins băut și drogat, în Alexandria: „Am mâncat covrigi cu mac”

Caz desprins parcă din filme, la Alexandria. Un agent de poliţie care cântă în corul unei biserici a furat o maşină. Colegii lui au descoperit ...
Sociale

Pagube mari la Borșa, în urma viiturii

Bilanțul nopții trecute: 17.000 de metri pătrați de acoperișuri ale blocurilor de locuințe din Borșa și Baia Borșa luați de vânt, zeci de arbori căzuți ...
Sănătate

Consultații gratuite pentru copii și femei. Caravana cu Medici ajunge în comuna Sarasău din Maramureș

Caravana cu Medici ajunge sâmbătă, 16 octombrie, în comuna Sarasău din județul Maramureș. Începând cu ora 08:00, în fata primăriei, două cabinete mobile cu doctori ...
Sociale

Programul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap în teritoriu, în luna august 2021

 Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap se va deplasa în teritoriu și în luna august, în locațiile stabilite, după următorul program: 02 ...
Sănătate

O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca sosește în țară

208.800 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge astăzi, 22 iunie, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar ...
ȘTIRI

Din cele 120 de milioane de doze de vaccin, România donează încă 200.000

România intenţionează să doneze Bangladeshului 200.000 de doze de vaccin AstraZeneca, a anunţat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unei declaraţii comune de ...
Sociale

Bărbat de 67 ani reținut pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul Grupei Canine din cadrul Serviciului de Ordine Publică, au identificat pe strada Iuliu Maniu din municipiu, ...
Sport

BASCHET: Centru național de selecție pentru copii la Sighetu Marmației

Consiliul Director al Federației Române de Baschet, prezidat de președintele FRB, Carmen Tocală, a aprobat înființarea, începând din anul 2022, a șase centre naționale de ...