Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a estimat, marți, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
Evocând o „situație extrem de periculoasă”, Psaki (foto) a declarat:
„Suntem într-un stadiu în care Rusia poate lansa în orice moment un atac în Ucraina (…) Nicio opțiune nu este exclusă de partea americană pentru a răspunde unui astfel de atac”.
Ea a răspuns astfel, fiind întrebată despre posibilitatea excluderii Rusiei din SWIFT, circuitul securizat de viramente bancare internaționale.
Secretarul de Stat american și ministrul rus de externe se întâlnesc vineri la Geneva
Secretarul de stat american, Antony Blinken (foto, galerie), se va deplasa săptămâna aceasta la Kiev, după ce discuțiile de săptămâna trecută cu Rusia s-au încheiat fără niciun rezultat.
De asemenea, șeful diplomației americane se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov (foto, galerie), vineri, la Geneva, cu scopul de a căuta o ieșire diplomatică din criza dintre Rusia şi Ucraina, potrivit unui oficial din Departamentul de Stat american.
„Secretarul de stat este implicat 150% pentru a căuta o portiță de ieșire diplomatică și asta este, într-adevăr, ceea ce motivează întâlnirea cu ministrul de externe rus”, a indicat sursa citată, sub rezerva anonimatului.
Secretarul de stat american se va deplasa apoi la Berlin pentru discuții cu Regatul Unit, Franța şi Germania cu privire la Ucraina.
Occidentul a avertizat Rusia că s-ar expune la grave consecințe în caz de invadare a teritoriului ucrainean.
În plus față de sancțiunile economice, SUA vor furniza echipament defensiv ucrainenilor în cazul unei invazii.
SUA și NATO confirmă că nu intervin cu trupe dacă Ucraina este atacată de Rusia
Însă o intervenție directă în fața trupelor Moscovei este exclusă.
Atât președintele american Joe Biden, anul trecut, cât și Secretarul General NATO, marți, au eliminat opțiunea răspunsului militar în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei.
”Va exista un cost politic ridicat, un cost economic ridicat dacă se produce o intervenție și se încalcă principiul integrității teritoriale”, a spus cancelarul german Olaf Scholz, la o conferință de presă comună cu Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO, după o întâlnire desfășurată la Berlin.
Stoltenberg a declarat, la rândul său, că Alianța a transmis Rusiei mesajul că se va confrunta cu un ”preț ridicat”, politic și financiar, dacă alege calea ”violenței”.
Stoltenberg a menționat că există state membre NATO dispuse să livreze arme Ucrainei, dar că sunt mai multe puncte de vedere pe acest subiect.
Însă cancelarul german a arătat că, spre deosebire de SUA și Marea Britanie, țara sa nu va furniza arme Ucrainei.
Britanicii le dau ucrainenilor arme anti-tanc și îi învață să le folosească
Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat luni, în Parlamentul de la Londra, un acord ce cuprinde furnizarea unor echipamente militare Ucrainei pentru a-şi spori ”capacitatea defensivă”.
Conform sursei citate, aceste echipamente includ ”sisteme de armament ușor antitanc”, cu rază scurtă de acțiune şi o utilitate ”clar defensivă”.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a precizat:
„O echipă mică de infanterie (…) este în curs de desfășurare pentru a ajuta forțele armate ucrainene să se familiarizeze cu sistemele defensive pe care le furnizăm și să se asigure că le pot folosi cât mai curând posibil.
Operațiunea Orbital, misiunea noastră de formare în Ucraina, are un caracter de rutină, implicând aproximativ 100 de persoane, număr ce va fluctua în funcție de tipul de antrenament desfășurat”.