Skip to content

Casa memorială Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei va intra într-un amplu proces de reabilitare

Casa memorială Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei va intra într-un amplu proces de reabilitare, banii necesari intervenţiilor fiind atrași din fonduri europene, anunță Primăria Sighet.

Muzeul Maramureșan a câștigat în calitate de partener, proiectul intitulat ”JCulture”, proiect depus în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Ungaria – Slovacia – Romania – Ucraina 2014-2020 la finele anului trecut. Este vorba despre un proiect cultural cu perspectivă mai largă, în cadrul căruia obiectivul principal este restaurarea Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei.

Proiectul ”JCulture” a fost gândit în oglindă, Sighetu Marmaţiei – Ivano Frankivsk şi îşi propune ca prin intervenţiile la obiectivele de interes turistic şi prin crearea de materiale informative, să promoveze moștenirea culturală evreiască din cele două orașe partenere, restaurarea obiectivelor de patrimoniu istoric şi introducerea lor în circuitul turistic.

Valoarea totală a proiectului este de 258.982,04 €, Municipiului Sighetu Marmaţiei fiindu-i alocată suma de 160.000 €. Lucrările de restaurare a Casei memoriale Elie Wiesel, situată pe strada Tudor Vladimirescu nr. 1 vizează atât interiorul cât şi exteriorul edificiului. Vor fi efectuate intervenţii de reînnoire a unei părţi expoziţionale, va fi amenajată şi dotată cu iluminat care să o pună în valoare, curtea interioară şi vor fi executate reparaţii şi intervenţii la drenajul apei din curte.

De intervenţii de restaurare va beneficia şi casa evreiască din Poienile Izei conservată în Muzeul Satului Maramureșean. În oglindă, acelaşi tip de acţiuni vor fi intreprinse la una dintre sinagogile din oraşul ucrainean Ivano Frankivsk.

Urmăriți-ne și pe FACEBOOK

Facebook
WhatsApp