Skip to content

Primii refugiaţi ucraineni au intrat în ţară pe la Sighetu Marmaţiei. Sunt coloane de maşini, dar şi zeci de oameni care vin pe jos

Primii refugiați din Ucraina au trecut prin PTF Sighetu Marmației în România.

Ucrainenii de etnie română din zona Solotvino (Slatina) au început să vină înspre țara noastră. Se observă pe teritoriul ucrainean coloane de mașini, dar și zeci de oameni care urmează să treacă pe jos ”Podul Istoric”. Oamenii spun că vin în scop turistic însă adevărul este cu totul altul. Marea majoritatea sunt din regiunea Ivano–Frankivsk.

Din Ucraina, un maramureşan aflat în zona orașului Lvov, situat la 80 km de Polonia, a transmis: ”Suntem aici pentru a încărca marfa și a o transporta în Germania. Văd foarte multă agitație în zonă. Inclusiv aici printre cei care conduc firma, cetățeni ucraineni. Ni s-a transmis să părăsim imediat Ucraina. Sperăm să fie totul bine. Vorbesc oamenii aici că au bombardat și Aeroportul din Lvov”. 

Un cetățean ucrainean de etnie română, aflat în acest moment pe teritoriul României, ne-a declarat: ”Soția și copilul meu sunt în Ucraina. Eu sunt la muncă în România. Nu știu cum vom face, dar încerc să îmi aduc soția și copilul aici. Sper să reușească să treacă podul istoric la Sighetu Marmației” ne-a spus bărbatul din Biserica Alba (Ucraina).

Pe de altă parte, autoritățile de frontieră române de la Sighetu Marmației spun că în acest moment traficul rutier prin PTF Sighet se desfășoară în condiții normale.

Autoritățile locale de la Sighetu Marmației spus că au găsit locuri de cazare pentru eventualii refugiați dar că așteaptă decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș (CJSU). Doar că aceasta încă nu a venit pentru că încă … se discută.

Rudolf Stauder, prefectul județului Maramureș, a declarat pentru G4Media că prin punctele de frontieră au trecut joi cu 15-20% mai mulți cetățeni ucraineni decât de obicei.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp