Skip to content

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României acuzat de plagiat

Jurnalista de investigație Emilia Șercan a dezvăluit marți dimineață, în PressOne, că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAP).
Potrivit investigației, conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Prima teză identificată de PressOne ca sursă de conținut plagiat pentru lucrarea lui Ciucă îi aparține lui Paul Dănuț Duță și a fost susținută la UNAP în 2001. Lucrarea științifică se numește „Acțiuni militare internaționale legitime” și a fost coordonată de profesorul Emil Chețe, îndrumătorul pe care l-a avut și premierul.  Cea de-a doua teză îi aparține lui Mircea Mândru și a fost susținută, tot la UNAP, în 1999. Lucrarea, care are titlul „Conținutul principalelor acțiuni strategice ale armatei României în cadrul operațiunilor multinaționale, altele decât războiul”, a fost coordonată de profesorul Valentin Arsenie, mai arată Emilia Șercan. Pe lângă cele două teze, acesta a preluat conținut și din două cărți.  Jurnalista precizează că a avut acces la teza de doctorat a premierului în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute de PressOne către Biblioteca Națională începând cu luna mai 2021. Ea a primit săptămâna trecută acces și la Biblioteca UNAP, însă nu poate prezenta fotocopii, pentru că atât regulamentul Bibliotecii Naționale, cât și cel al UNAP interzic fotografierea paginilor dintr-o teză de doctorat.

„Analiza lucrării a revelat – pe lângă copierea mot à mot – patru tehnici clasice de mascare a plagiatului folosite în teza prim-ministrului. Într-o declarație transmisă aseară, premierul Nicolae Ciucă susține că teza sa de doctorat «a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv»”, a dezvăluit jurnalista de investigație Emilia Șercan, în articolul publicat în PressOne.
Ce spune premierul Întrebat de PressOne despre pasajele plagiate, premierul Nicolae Ciucă a spus că teza de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”. „Vă asigur că în toată cariera mea de ofițer al Armatei României mi-am asumat toate responsabilitățile, indiferent de funcția ocupată. Nu voi renunța la acest principiu nici în cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă”, a mai spus prim-ministrul.
Articolul integral poate fi găsit pe www.pressone.ro

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp