Skip to content

SIGHET: A fost inaugurată cea mai nouă Sinagogă construită în Europa

Vineri, 5 noiembrie, la Sighetu Marmației, în prezența Șef-rabinului Aaron Teitelbaum, liderul Dinastiei hasidice Satmar, nepotul lui Joel Teitelbaum – fondatorul comunității hasidice născut în 1887 la Sighetu Marmaţiei, a fost consacrată cea mai nouă Sinagogă construită în Europa și una dintre cele mai mari din Europa de Est.

Primarul municipiului Sighetu Marmației, domnul Vasile Moldovan, a avut o întâlnire cu liderul spiritual al comunității hasidice, Rabinul Aaron Teitelbaum, în cadrul căreia au fost abordate subiecte care fac din această întrevedere una de importanță istorică pentru municipiul Sighetu Marmației, care se regăsește de acum pe harta locurilor de pelerinaj sacru hasidic. La întâlnire au mai participat primarul localității Kiryas Joel și Rabinul desemnat pentru Sinagoga din Sighetu Marmației, Horowitz Asher.

În calitate de primar al oraşului considerat sfânt de către evreii hasidici din întreaga lume, întâlnirea cu liderul acestei importante comunităţi a fost una constructivă şi de bun augur pentru noua poziţie pe care Sighetu Marmaţiei o ocupă pe harta obiectivelor religioase de interes internaţional, statut care nu poate să aducă decât beneficii locuitorilor, afacerilor locale şi imaginii Sighetului, în care cândva, aproape jumătate din populație era alcătuită din evrei”, a transmis primarul Vasile Moldovan la ieşirea din lăcașul de cult nou consacrat. Complexul religios format din Sinangoga Mare, o sală de studiu Torah dotată cu o importantă bibliotecă, o baie rituală, un spațiu dedicat servirii mesei și un apartament al Rabinului, a fost construit pe locul vechii Marii Sinagogi Ortodoxe, incendiată în 1944 de către naziștii în retragere, după ce o folosiseră ca loc de detenție pentru 140 de personalități evreiești. Sighetu Marmației a fost dintotdeauna un oraș multicultural, în care cetățeni de diferite etnii și convingeri religioase au conviețuit în armonie. Zilele acestea am avut ocazia să descoperim o parte din istoria orașului nostru și a unei comunități care, deși pare atât de îndepărtată de felul nostru de a trăi, aici își are originile și în acest pământ îi sunt înmormântați strămoșii”, transmite edilul local.

Pentru a participa la acest eveniment, zilele acestea la Sighetu Marmaţiei sunt prezenţi, alături de evrei sosiţi din toate colţurile lumii, rabini din New York, Paris, Londra și Frankfurt.

sursă foto: Sorin Markus

Urmăriți-ne și pe FACEBOOK

Facebook
WhatsApp