Skip to content

Campanie de prevenire a fraudelor informatice, în derulare

Campania de prevenire a fraudelor informatice, inițiată de Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, continuă.

Chiar dacă în ultimele două săptămâni numărul sesizărilor, privind comiterea de fapte infracționale prin fraudele comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice, a scăzut ușor, polițiștii de prevenire le reamintesc cetățenilor măsurile utile în evitarea victimizăii prin acest tip de infracțiune.

Cele mai multe infracțiuni de acest fel sunt comise prin platforma OLX, unde vânzătorii sunt înșelați de către potențiali cumpărători. Aceștia folosesc două strategii. O dată solicită mutarea conversației pe rețele de socializare, în deosebi pe aplicația WhatsApp, după care, pentru încasarea contravalorii bunului scos la vânzare, trimit un link unde vânzătorii trebuie să își introducă datele cardului bancar. Însă odată introduse datele cardului bancar, autorii efectuează operațiuni bancare cu cardul respectiv.

Rețineți:

  • Pe OLX nu se fac plăți online pentru produsele vândute sau cumpărate.
  • Singura situație în care OLX cere introducerea datelor card-ului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau promovare a anunțurilor.
  • Nu acceptați să mutați discuțiile pe WhatsApp sau pe altă rețea de comunicare. Păstrați discuțiile pe chat-ul OLX, astfel veți putea fi ajutați în caz de fraudă.
  • Nu vă introduceți datele card-ului online. Atunci când vindeți produse prin OLX puteți să primiți banii doar prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia produsului.

Fraude informatice nu se comit doar prin platforma OLX, iar cetățenii pot cădea victime ale infracțiunilor de acest fel ori de câte ori fac cumpărături în mediul online. Pentru a preveni victimizarea, polițiștii de prevenire recomandă cetățenilor să fie atenți la magazinele online pe care le accează, la plata cu card-ul bancar, precum și la modul în care utilizează datele cardului bancar.

sursă foto: facebook/Poliția Romana

Facebook
WhatsApp