Skip to content

Dumitru Pop – Tincu, onorat cu titlul de TEZAUR UMAN VIU

Dumitru Pop – Tincu, urmașul celebrului meșter popular Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel de la Săpânța, a fost onorat cu titlul de TEZAUR UMAN VIU, acordat de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Dumitru Pop Tincu reia formele decorative originare și cromatica specifică impuse de inițiatorul Stan Ion Pătraș la Cimitirul vesel din Săpânța, recreându-le, alături de epitafurile cu valențe literare și accente de verș maramureșean, creând astfel o adevărată frescă a satului maramureșean (săpânțean) contemporan – autentică și originală, plină de culoare și savoare – un spațiu cultural cu o identitate bine definită.

Având o activitate bogată, de peste 40 de ani, Dumitru Pop Tincu, cu multă abnegație și dăruire, creează (ornamentica crucilor din Cimitirul vesel relevă unitatea în diversitate a acestor creații, precum și calitățile meșterului-creator: echilibrul compozițional, atenția la detaliu, simț al proporțiilor, putere de sinteză, viziune realistă, fibra poetică), performează (utilizează materia primă consacrată – lemnul – și metodele și tehnicile de lucru preluate de la Stan Ion Pătraș și perfecționate, în timp) și transmite ucenicilor/elevilor săi.

Este, de asemenea, un excelent ambasador al culturii tradiționale maramureșene, pe care o promovează constant, participând la manifestări naționale și internaționale.

Având în vedere cele de mai sus (și multe altele, menționate în Dosarul de candidatură), considerând că domnul Dumitru Pop (Tincu) este reprezentativ pentru Săpânța-Maramureș în ceea ce privește contribuția adusă la dezvoltarea patrimoniului cultural imaterial, l-am recomandat în vederea obținerii titlului TEZAUR UMAN VIU,” asist. univ. dr. Natalia Lazăr.

sursă foto: Muzeul Maramureșan

Urmăriți-ne și pe FACEBOOK

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp