Skip to content

Locuitorii Kievului se pregătesc asiduu să-şi primească invadatorii: „Pământul nostru va fi mormântul lor! Rusia nu este aici la ea acasă”

Locuitorii capitalei ucrainene nu stau cu mâinile în sân aşteptând să fie salvaţi de armată din furia ruşilor, ci se pregăteşte fiecare după puterea şi priceperea lui să dea piept cu inamicul. Nu se tem şi dau asigurări că „Pământul nostru va fi mormântul lor!”, arată AFP într-un reportaj realizat la Kiev.

Locuitorii Kievului se pregătesc să-şi primească invadatorii. Pregătirea pentru întâmpinarea inamicului este evidentă încă de la intrarea în oraş. Drumurile din suburbiile Kievului sunt mărginite de panouri publicitare pe care sunt scrise mesaje precum: „Soldaţi ruşi, duceţi-vă naibii!”, „Nu deveniţi asasini!”, „Căraţi-vă acasă!”.

Pe o stradă, locuitorii au ridicat o baricadă dintr-o maşină veche, tomberoane şi un dulap, scrie Agerpres. Alţi localnici pregătesc cocktailuri Molotov.

Îi vom întâmpina cu cocktailuri Molotov şi gloanţe în cap. Singurele flori pe care le vor primi vor fi pentru mormântul lor„, spune un angajat al unei bănci.

Nu călcaţi pe iarbă, acolo ar putea fi mine! Am auzit spunându-se că ruşii ascund mine în iarbă„, le atrage atenţia tânărul Oleksii Vasilenko trecătorilor, în timp ce o sirenă începe să răsune anunţând un raid aerian.

Realitatea războiului a schimbat viețile oamenilor în cele mai mici detalii. S-au schimbat până şi formulele de salut. La punctele de control, fiecare vehicul este verificat, oamenii se salută cu „Slava Ukrainî!” („Glorie Ucrainei!”), la care se răspunde „Eroilor Ucrainei!„. Un alt şofer adaugă „Moarte moscoviţilor!„.

Locuitorii Kievului se pregătesc să-şi primească invadatorii: „Rusia nu este aici la ea acasă. Pământul nostru va fi mormântul lor!”

Zeci de soldaţi ucraineni au fost aduşi să ridice un punct de apărare strategică în cartierul Obolon, în nordul Kievului, vizat deja de loviturile ruseşti. Lângă blocurile de locuinţe, cu echipamentele depozitate pe un fost teren de joacă pentru copii, mai mulţi voluntari în uniformă fac instrucţie cu civilii.

Un veterinar în vârstă de 50 de ani a venit să participe la lupte împreună cu fratele său. Este sigur că Kievul va rezista în faţa inamicului: „Are destui luptători. Dacă trebuie să ucid vreo 100 de ruşi o voi face”.

Un grup de voluntari stau deasupra unor lăzi cu sticle de bere goale, care conţin „o treime motorină, două treimi benzină„, un fitil de cârpă şi apoi „boom!”, explică un voluntar care se ocupă de pregătirea cocktailurilor Molotov.

Andrii Ivaniuk, actor şi regizor din Kiev, şi-a pus soţia şi copilul la adăpost în vestul ţării și a revenit în Capitală ca să le dea rușilor „lecţia vieţii lor„.

„Rusia nu este aici la ea acasă şi nu a fost niciodată. Pământul nostru va fi mormântul lor!„, promite bărbatul.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp