Sportiv de performanță – la început de drum

În România, și în general în lume, sunt promovate doar câteva sporturi precum fotbalul, baschetul sau tenisul, însă trebuie să ne amintim faptul că avem și alte ramuri sportive, cu sportivi de calibru care luptă zi de zi, oră de oră, pentru a-și face un nume și pentru a-și îndeplini obiectivele pe plan sportiv, deoarece știm cu toții că atunci când pornești pe un drum, îți trasezi niște targeturi, pe care doar prin muncă reușești să le atingi.

Unul dintre aceste sporturi, este KICKBOXINGUL,  catalogat ca și grup de arte marțiale și lupte sportive în poziție verticală, care folosește atât loviturile cu mâinile, cât și cu picioarele, fiind o combinație între karate, muay thai și boxul clasic. Este un sport dur, care implică multă muncă.

Vorbeam adineauri de sportivi care luptă pentru a-și atinge obiectivele, iar unul dintre ei este GODJA RADU VLAD, un tânăr de 22 de ani, din Berbești, județul Maramureș, care este nou în lumea kickboxing-ului, dar care este foarte ambițios și muncitor.

Radu, ca orice alt copil, a avut primul contact cu fotbalul, practicând acest sport timp de 7 ani. Ulterior, a intrat pe mâna profesorului de box, Adrian Ștețca, care l-a îndrumat spre performanță timp de 2 ani, până la vârsta de 16 ani, după care a început kickboxing-ul sub lupa lui Robert Turda. Abia de la vârsta de 20 de ani a intrat cu adevărat în febra acestui sport, mai exact după ce a terminat liceul la Colegiul Național Dragoș Vodă din Sighet, profil filologie, și s-a mutat la București.

Cum spuneam, viața maramureșeanului s-a schimbat radical după ce și-a schimbat domiciliul. În capitală a trecut pragul celei mai bune școli de kickbox din România, la Clubul Sportiv Ciprian Sora, care poartă numele unuia dintre cei mai buni luptători de kickbox din țara noastră. Așadar, sub îndrumarea acestuia, putem spune că Radu Godja s-a îndrăgostit nebunește de tot ce înseamnă Kickbox, iar din momentul primei întâlniri cu Ciprian Sora se află zi de zi în sala de sport, că e Crăciun, Revelion sau orice altă zi, pe Radu îl găsești muncind, și revenim din nou la obiectiv, tânărul maramureșean fixându-și  targeturi înalte.

Acesta a avut și primul meci la profesioniști, în urmă cu câteva săptămâni, pe care l-a încheiat cum nu se putea mai bine, și anume cu un KO, chiar în prima repriză a meciului. Așadar, se arată un viitor strălucit pentru Radu Vlad Godja, care pe lângă sport, nu a lăsat nici școala deoparte, fiind în prezent student la Facultatea de Drept.

Am luat legătura cu Radu, care a acceptat să răspundă la câteva întrebări despre cariera lui:

I.Ș: Salut, Radu! Spune-mi te rog ce te-a determinat să te lași de fotbal și să intri în ring?

R.G: Salut, Ionuț! În primul rând îți mulțumesc pentru invitația ta, e o onoare pentru mine și te felicit pentru ceea ce faci! Da…de ce m-am lăsat de fotbal și m-am apucat de sportul de contact? În familia mea pe primul loc a fost întotdeauna cartea de aceea la vârsta de 14 ani în clasa a 8-a am fost nevoit să întrerup fotbalul, deoarece trebuia să învăț pentru examenul de intrare la liceu! Ulterior, regăsindu-mă mai mult în sportul de contact. Deși am fost foarte talentat la fotbal, în clasa a 8-a a venit U Cluj și mi-a făcut ofertă de a juca la juniori, părinții mei au ales să fac carte și cam aceasta este povestea mea. Nu îmi pare rău, poate așa a vrut Dumnezeu!

I.Ș: Câte sacrificii face un sportiv de performanță?

R.G: Părerea mea e că indiferent de sportul pe care îl practici, dacă îți dorești performanță, este cea mai grea meserie pe care poate să o facă ființa umană. Pot să spun că performanța este un chin. Treci prin foarte multe stări, de la agonie la extaz, de la durere la plăcere, de la tristețe la fericire și lista poate continua. Sacrificiile sunt enorme, când prietenii tăi poate sunt la distracție, tu trebuie să te odihnești pentru că sa fii apt a doua zi la antrenament, sunt ani când nu ai zile de naștere, nu ai Paște, nu ai Crăciun.

I.Ș: Care este obiectivul principal pe care ți l-ai pus la început de drum?

R.G: Obiectivul meu și al antrenorului meu, Ciprian Sora, este să fiu cel mai bun sport la categoria mea din România.

I.Ș: Ce înseamnă pentru Radu Vlad Godja kickboxingul?

R.G: Kickboxingul pentru multă lume înseamnă o simplă bătaie, dar pot să spun că pe lângă antrenamentele specifice și de pregătire, este un joc al minții, trebuie să ai un psihic foarte puternic. Într-un meci, treci prin momente grele și trebuie să ai puterea de a reveni și a continua. Acest sport m-a ajutat în controlarea temperamentului, pot să zic că m-a maturizat foarte mult și prin performanță, devii foarte disciplinat.

I.Ș: Unde te vezi peste 15 ani?

R.G: Peste 15 ani mă văd pe o plajă, la soare… glumesc! Cu ajutorul lui Dumnezeu, îmi doresc să fiu alături de familia mea, sănătos alături de copiii mei și satisfacția maximă după o carieră în sport este să dăruiești mai departe ce ai învățat în toată perioada în care ai făcut performanță. Să vezi că prin mâinile tale cresc sportivi.

I.Ș: Cum a fost primul meci la profesioniști, emoțiile dinainte și care a fost satisfacția de la final?

R.G: Emoțiile dinaintea meciului sunt de nedescris, nu este ca la fotbal, acolo privirile sunt îndreptate în mai multe locuri, în schimb la kickboxing ești doar tu și adversarul tău, tot publicul și toți telespectatorii se uită la tine. Emoțiile sunt până când a bătut gongul, după aia am auzit doar indicațiile antrenorului de la colțul ringului. Pot să zic că toate orele petrecute în sală, toate loviturile pe care le primești la antrenament, nu mai contează atunci când la finalul meciului îți ridică mâna arbitrul, uiți tot, te simți satisfăcut, extrem de fericit și împlinit.

I.Ș: Care este principalul tău atuu?

R.G: Principalul meu atuu este seriozitatea, am niște principii foarte bine clădite și nu o să mă opresc până nu o să le ating!

I.Ș: În final, cui vrei să îi mulțumești pentru faptul că ai ajuns la profesioniști?

R.G: În primul rând, vreau să mulțumesc persoanei care m-a descoperit, Robert Turda. În al doilea rând, vreau să mulțumesc antrenorului meu, Ciprian Sora pentru profesionalismul de care dă dovadă, este un om cu o deosebită importanță pentru mine, întregii echipe, preparatorului meu fizic, Cristain Iacob, care mă ,,chinuie” în fiecare dimineață cu antrenamente fizice pentru a avea rezistența neesară de a duce o luptă, lui Danciu Adrian pentru antrenamentele de forță. În al treilea rând, vreau să mulțumesc familiei mele pentru toată susținerea acordată, care este alături de mine tot timpul și prietenilor mei.

I.Ș: Mulțumesc frumos pentru timpul acordat și mult succes mai departe!

R.G: Mulțumesc și eu pentru invitație! Sunt alături de tine în susținerea sportului și ca ultim cuvânt vreau să spun: Lăsați copiii să facă sport, indiferent de sport, important e să facă mișcare!

Așadar, încă avem sportivi care duc Maramureșul pe harta sportului românesc, iar prin intermediul acestui ziar online, voi evidenția fiecare sportiv care luptă atât pentru Sighet, cât și pentru Maramureș, și de ce nu pentru țară.

sursă foto: Radu Vlad Godja

 • All
 • Administrație
 • Agricultură
 • Alegeri Locale
 • Anunțuri Publicitare
 • Auto - Moto
 • Companii si Bani
 • Comunicate de Presă
 • Cultură
 • Divertisment
 • Economie
 • Educație
 • Energie
 • Evenimente
 • Fotbal
 • Guests Posts
 • Handbal
 • Politică
 • Sănătate
 • Sociale
 • Sport
 • ȘTIRI
 • Stiri Sighet
 • Tehnologie si IT
 • Tenis
 • Timp Liber
 • Transport
 • Turism
 • Uncategorized
 • UTILE
Educație

Tânăra de 16 ani care a înjunghiat un pedagog la un liceu din Oradea a fost reținută pentru 24 de ore

Citește →
Evenimente

Programul solemnităților de 1 Decembrie în municipiul Sighet

Citește →
Bucurie final CSM Sighet
Sport

CSM Sighet, victorie în derby-ul etapei a XIV-a a seriei 10 din cadrul Ligii a III-a

Citește →

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Agricultură

APEL DE SELECȚIE

ASOCIAȚIA GRUPUL DE ACȚIUNE LOCALĂ VALEA IZEI-MOISEI ANUNŢĂ LANSAREA ÎN PERIOADA 15.12.2022 – 30.01.2023 A PRIMEI SESIUNI DE CERERI DE PROIECTE DIN 2022 PENTRU MĂSURAM6/6A ...
ȘTIRI

Promisiuni înainte de votarea moțiunii

Valoarea salariului minim pe economie, compensarea facturilor la energie, dar și legea consumatorului vulnerabil sunt câteva dintre temele care s-ar putea afla pe agenda ședinței ...
Sociale

Maramureș: Doar 529 de persoane vaccinate în perioada 6-8 august

În județul Maramureș, conform datelor primite de la Direcția de Sănătate Publică, au fost imunizate, în centrele de vaccinare, în perioada 6 – 8 august, ...
Cultură

Asociația ,,Dăruim și ne Dăruim” una dintre cele mai active asociații de voluntariat

Data de 30 noiembrie 2020 va rămâne una de neuitat pentru viața voluntariatului sighetean, atunci când un grup de oameni, coordonați de părintele Sidău Dan ...
ȘTIRI

PNL vrea să vândă acţiunile companiilor din energie deţinute de stat, PSD pune piedică

Un nou scandal zguduie Coaliţia de Guvernare. Social-democraţii pun piedică planurilor liberalilor de a vinde acţiunile companiilor din Energie, deţinute de stat. Liberalii au încercat ...
Sănătate

O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca sosește în țară

208.800 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge astăzi, 22 iunie, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar ...
Politică

Anunţul care cutremură România: „Trupele ruseşti sunt aproape de ţărm, trebuie întărit flancul estic al NATO”

Premierul Nicolae Ciucă a discutat, joi, cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, despre situaţia de securitate şi dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări. „România şi Polonia ...
Fotbal

Dinamo are un nou acționar majoritar.

Dorin Șerdean, noul acționar majoritar de la Dinamo Firma Lotus, deținută în trecut de Pablo Cortacero, a fost preluată oficial de Dorin Șerdean și înregistrată la Registrul Comerțului, scrie Playsport. Șerdean a negociat, timp ...
Administrație

Centre de legume-fructe pentru produsele obținute de producătorii maramureșeni

A fost semnat un acord de parteneriat între Consiliul Județean Maramureș și Primăria Mireșu Mare, în vederea realizării studiului de fezabilitate necesar pentru implementarea obiectivului ...
Sănătate

Un nou maraton de vaccinare la Baia Mare

Autoritățile județene organizează, în perioada 14 – 18 iulie 2021, în Piața Libertății din municipiul Baia Mare, Maratonul de Vaccinare ”Împreună pentru Viață!”. Persoanele care ...
Sociale

Accident grav în Cavnic

Un bărbat de 54 de ani din Cavnic, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a intrat în coliziune laterală cu un parapet metalic situat pe partea ...
Sociale

Societatea Vital: Recomandări în utilizarea apei potabile pe perioada de secetă

Societatea VITAL S.A. face un apel către utilizatorii serviciilor de alimentare cu apă potabilă din orașul Tăuții Măgherăuș; în sensul că aceștia sunt sfătuiți  să ...
ȘTIRI

Locuitorii Kievului se pregătesc asiduu să-şi primească invadatorii: „Pământul nostru va fi mormântul lor! Rusia nu este aici la ea acasă”

Locuitorii capitalei ucrainene nu stau cu mâinile în sân aşteptând să fie salvaţi de armată din furia ruşilor, ci se pregăteşte fiecare după puterea şi ...
ȘTIRI

SUA: „Rusia poate ataca Ucraina în orice moment!” NATO exclude o replică militară

Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a estimat, marți, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. Evocând o „situație ...
Sociale

Taxa de salubrizare suspendată în Baia Mare

Băimărenii nu vor plăti în perioada imediat următoare taxa de salubrizare. Decizia a fost luată de primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.  În acest sens, ...
Sănătate

Campania de vaccinare „Orașul vaccinează satul” ajunge astăzi la Desești

Instituția Prefectului-Județul Maramureș, Direcția de Sănătate Publică Maramureș, autoritățile administrației publice locale și echipele mobile din centrele de vaccinare de la nivelul județului, alcătuite din ...
Administrație

Ședințele de Consiliu Local din Maramureș vor fi transmise online

În cursul zilei de marți, 20 iulie, Institutia Prefectului – Judetul Maramures a emis o circulară care conține obligativitatea transmiterii online a ședințelor de consiliu ...