Skip to content

De vizitat în Maramureș: Peștera cu Oase de la Poiana Botizii

Peștera cu Oase de la Poiana Botizii, declarată monument al naturii, este o arie protejată de interes național, situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al comunei Băiuț.

Aria naturală se află în apropierea drumului județean care leagă localitatea Suciu de Sus de Botiza. Peştera are o singură intrare având dezvoltarea de 40 m. Se află localizată pe valea Pietrii, pe afluentul stâng văii Poienii, pe afluentul stîng al râului Lăpuş, pe versantul vestic al muntelui Piatra Pinţii din comuna Băiuţ, satul Poiana Botizii.

Accesul spre peşteră se face de la Gura văii Poieni, se urcă pe drumul spre Poiana Botizei cca. 2 km, apoi se traversează valea şi se urcă pe poteca dintre cele două fire ale Izvorului Pietrei până sub Piatra Pinţii, intrarea este situată pe versantul vertical al stâncii de sus.

Este o peşteră fosilă, înălţimea galeriei are 3 m, iar lăţimea generală a peşterii are 1 m. Este necesar echipament de munte, bocanci și lanternă, având în vedere faptul că peștera nu este electrificată.

sursă foto și text: Gabriel Costinar

Urmăriți-ne și pe FACEBOOK

Facebook
WhatsApp