Skip to content

Primele dovezi ale unei locuiri în peșteră acum 5000 de ani în Maramureș

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie a desfășurat, în perioada 24 – 30 noiembrie 2021, prima campanie de săpături arheologice într-o peșteră din județul Maramureș, la Sălnița, peștera „Șura Dracului”, comuna Vima Mică, Maramureș.

Cercetările efectuate au constat într-o evaluare de teren prin efectuarea unui sondaj arheologic pentru confirmarea unor eșantioane în această zonă. Astfel, au fost descoperite numeroase fragmente ceramice aparținând Culturii Coțofeni (3.500 – 2.500 a. Chr.) și oase de animale, fapt care arată o locuire, chiar și temporară, în acest loc.

Finanțarea acestui proiect a fost asigurată din bugetul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, iar colectivul de cercetare a fost alcătuit din specialiști ai muzeului, ai Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Biologie și Geologie, și ai Clubului de Speologie Montana Baia Mare.

Ținând cont de importanța descoperirilor atât de la „Custura Cetățelei”, cât și cele de la „Peștera Șura Dracului”, echipa de specialiști a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și-a propus continuarea cercetărilor în acestă zonă pentru culegerea și documentarea de informații privind condițiile și modul de locuire în zona râului Lăpuș în diverse epoci istorice.

sursă foto: Consiliul Județean Maramureș

Urmăriți-ne și pe FACEBOOK

Facebook
WhatsApp